På motsatt side av jorden står hatten på hodet

Kulturviter Sofie N. Podé får så hatten passer for sin bok «Har du hatt hatt har du hatt fnatt» av en forskningsgruppe på Dragvoll. Gruppen kritiserer Podé for å se saken fra et veldig norsk perspektiv.

Da Sofie N. Podé lanserte boka forrige måned, vakte det stor oppmerksomhet og til dels furore i visse kretser. Boka beskriver hattekulturen i et sosiopragmatisk perspektiv.

Tidligere denne måneden trykte forskningsgruppen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på Dragvoll en oppsiktsvekkende artikkel med sterk kritikk av boka. Forskerne hevder at Podé ser for svart-hvitt på saken. Boka er ment å gi et universelt bilde av hattekulturen og dens sosiofilosofiske meta-makt. Disse forholdene er likevel avhengig av geografi og demografi. Podé er altfor påvirket av hattebruken i den nordiske kulturen, som de siste hundre årene har blitt underkuet av materialismens innmarsj. I artikkelen heter det:

«Podés bok er gjennomført preget av et avstandsforhold til den generelle hattekulturen, og noe som kan minne om et intenst hattehat. Dette er ikke representativt for alle kulturer i verden, slik boken gir uttrykk for. I landene nøyaktig på motsatt side av jorden finnes det ikke ett menneske som beveger seg utenfor huset uten hatt.»

Det beviser at hatten ikke er lagt på hylla, men fortsatt står på hodet, bare på den motsatte siden av jorda, der man ikke har hatt hatt før. Det illustrerer de dynamiske bevegelsene i en større, global og unitemporell, skala, hvor hattekulturen flytter seg som skyggen av menneskeåndens foranderlige ytre fasade.

Med en slik kraftig negativ kritikk er nok ikke Podé like høy i hatten lenger.

<a href="../meny.html">Meny</a>